Zašto čitati?

read

Čitanje vas može opustiti

Puni ste stresa? Uzmite knjigu. Istraživanje sporvedeno 2009. godine na Univerzitetu u Saseksu, je pokazalo da je čitanje najefektniji način da se prevaziđe stres. “Čitanje je pobedilo tradicionalne načine kao što su ispijanje čaja ili kafe i lagane šetnje”, preneo je Telegraf. Učesnicima istraživanja bilo je dovoljno samo 6 minuta da se opuste čim su počeli okretati stranice knjige.

Čitanje može pomoći da spavate bolje

Mnogi eksperti za spavanje savjetuju da se pre odlaska u krevet, misli trebaju smiriti a tijelo odmoriti – a čitanje je odličan način za to ( ali samo u slučaju da knjiga nije od onih koje jednostavno morate da pročitate za noć ). Čitanje knjige pod prigušenim svetlom bolja je preporuka od buljenja u ekran laptopa.

Čitanje poboljčava rečnik

Sećate se osnovne škole, kad ste ponekad morali iz konteksta shvatiti šta znači reč u rečenici koju niste ranije sreli? Knjige deluju na isti način na odrasle. Kad čitate zahtevne knjige, izloženi ste novim rečima koje inače ne biste susreli.

Čitanje jača koncentraciju

Knjige zahtevaju dugotrajnu koncentraciju. Za razliku od časopisa, interneta ili emaila, koji informacije donose u malim komadićima, knjige pričaju celu priču. Morate se koncentrirati kako biste mogli čitati i koncentracija jača vežbom.

Čitanje jača kreativnost

Čitanjem knjiga izlažete se većim količinama informacija, pa ćete moći osmisliti kreativnije ideje. Ako čitate mnogo knjiga o području posla kojim se bavite, počećete kombinovati znanje iz njih i osmišljavati rešenja koja nisu nigde zapisana.

Čitanjem možete naučiti nešto novo

Mnoge divne knjige su bazirane na istorijskim činjenicama o kojima možda ne znate ništa, ukoliko ste imali naviku da drijemate na časovima istorije, ali dodajte neki zanimljiv zaplet i naučićete mnogo više o velikim bitkama od ljudi koji su zapravo hvatali beleške na predavanjima.

Čitanje pobeđuje dosadu

Kad vam je dosadno, uzmite knjigu. Odmah će vas zainteresovati i dosada će nestati. Bolje čitati dobru knjigu nego se dosađivati, zar ne?