Liste

Najbolji savremeni pisci za mlade

Dž. K. Rouling

rouling

Džoana “Džo” Mari , devojačko Rouling, poznatija pod spisateljskim imenom DŽ. K. Rouling (Džoana Ketlin Rouling) je engleska književnica najpoznatija kao autorka serije knjiga o Hariju Poteru. Rođena je 31. jula 1965. godine u Bristolu. Nakon diplome na Univerzitetu u Eksteru 1986. godine počinje da radi za Amnesti Internešnal u Londonu, gde počinje sa pisanjem avantura Harija Potera. Početkom devedesetih putuje u Portugal gde daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća se u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu. Živeći od socijalne pomoći, uz davanje privatnih časova, nastavila je s pisanjem.

Džon Grin

grin

Džon Grin (Rođen 24. avgusta 1977) je američki autor, bloger, pisac, producent, glumac i urednik. On je 2006. osvojio nagradu za Njegov debi roman, U potrazi za Aljaskom. Njegov peti roman, Krive su zvezde, je debitovao kao broj jedan na listi najprodavanijih knjiga u časopisu Njujork tajms. Godine 2014, Grin je bio uključen u listu “100 najuticajnijih ljudi na svetu” magazina Tajm. Napisao je i druge romane kao što su: Gradovi na papiru, Obilje Katarina, Vil Grejson, Vil Grejson itd. Trenutno radi na objavljivanju nove knjige.

Suzan Kolins

kolins

Suzan Kolins rođena je 1962. u Konektikatu. Ona je televizijski autor i pisac jedne od najprodavanijih trilogija na svetu, Igre gladi. Nakon srednje likovne škole, diplomirala je na katedri za dramu i komunikaciju, a 1981. počinje da piše scenarije za dečje televizijske emisije, a nakon toga i knjige za decu. Septembra 2008. objavila je prvu knjige iz trilogije Igre gladi, inspirisanu grčim mitovima o Tezeju i Minotauru i pričama koje joj je pričao otac. Prema ovoj knjizi snimljen je 2011. godine i istoimeni film. Magazin Tajm proglasio je Suzan Kolins za jednu od najuticajnijih žena.

Sara Dž. Mas

sara-dz-mas

Sara Dž. Mas je autorka tinejdž serijala koji su bestseleri broj 1 na listi Njujork tajmsa. Njeni serijali Stakleni presto (Throne of Glass) iDvor trnja i ruža (A Court of Thorns and Roses) našli su se na bestseler listama USA Tudeja i Njujork tajmsa i dobili međunarodna priznanja.
Serijal Stakleni presto je počela da piše kada je imala samo šesnaest godina, a danas se on prevodi na 35 svetskih jezika.
Diplomirala je kreativno pisanje na koledžu Hamilton 2008. godine sa najvećim pohvalama. Živi u Pensilvaniji sa svojim suprugom i psom.

Rejnbou Rauel

rejnbou.jpg

Rejbou Rauel je američka spisateljica romana za mlade. Rođena je 24. februara 1973. godineu Neberaski. Nekad piše o odraslima (Attachments i Landline). Nekad o tinejdžerima (Eleonora & Park , ObožavateljkaCarry On ). Voli da čita knjige i stripove i da putuje. Trenutno radi na scenariju za film koji se snima po knjizi Eleonora & Park

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s