Ljubavni romani

Prednosti jednog marginalca|Stiven Šboski

„Priča o odrastanju u duhu Selindžerovog Lovca u žitu
USA TODAY 

Prednosti jednog marginalca je priča o Čarlijevom stasavanju i neverovatnom putovanju kroz neistražen svet srednje škole u koji je upravo zakoračio. O prvim ljubavnim sastancima, porodičnim dramama, velikim i iskrenim prijateljstvima, ali i ljudskim karakterima. Ovo je vodič kroz intimnu istoriju pop-muzike, gde od prve stranice odzvanjaju čarobne note Bouvijevih Heroja, Cocteau Twins-a, Sonic Youth-a, New Order-a, i, pre svega, The Smiths-a. Jedna od onih „feelgood” knjiga od kojih vam osmeh ne silazi s lica čak i kada obrađuje najozbiljnije probleme kroz koje adolescenti prolaze u svom odrastanju – stazi koju niko ne prođe dva puta, i koja uvek podrazumeva neizvesnu avanturu.

Ovaj fascinantni roman Stivena Šboskog izazvao je mnogo rasprava i kontroverzi, kritika ga je hvalila, dok je u nekim školskim bibliotekama bio čak i zabranjivan, da bi na kraju prerastao u pravi kulturni fenomen. Do sada je prodat u više od milion primeraka samo u SAD, a nedavno je snimljen film sa Loganom Lermanom i Emom Votson u glavnim ulogama, koji je osvojio nagrade na mnogim festivalima.

carli i sem

Knjiga je pisana u drugačijoj formi, naime mi čitamo dnevnik glavnog junaka Čarlija.

Ono što se meni svidelo u vezi sa ovom knjigom jeste ta čistoća i naivnost koju Čarli poseduje, i dar da primećuje sve u svojoj okolini, iako to može često biti veliki teret. Ako tražite roman koji će vas razveseliti, ovo nije to, jer knjiga govori o ozbiljnim problemima tokom odrastanja i tera vas na razmišljanje. Ako ste čitali Selindžerovog “Lovca u žitu” i dopao vam se, dopašće vam se i ova knjiga.

„Ubrzo nakon objavljivanja Marginalac je postao senzacija, zaradivši status kultne knjige i mesto na mnogim spiskovima školske lektire.”
The New York Times

Verujem da svaki tinejdžer u sebi krije brobleme kakve ima i Čarli. Međutim, i svaka odrasla osoba koja je prošla ovaj životni put može da se poistoveti sa glavnim junakom.

Takođe jako mi se svideo period u kojem je pisana radnja ovog romana. Jer kroz nju naučila sam dosta o muzičkoj sceni tokom 91. godine kada su njom vladale tadašnje muzičke pop zvezde.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s