Fantastika

Šest vrana|Li Bardugo

Opasna nova droga preti da svet uvuče u magijski rat, ali beskrupuloznog Kaza Brekera interesuje samo koliko će ga platiti da to spreči. Okupivši oko sebe ekipu mladih otpadnika, on sprovodi smeo i sulud plan koji će ih sve do jednog promeniti.

Šest izgubljenih duša.

Šest životnih priča.

Šest sukobljenih interesa.

Šest prerano odraslih klinaca.

Šest slabih karika.

Šest vrana.

tumblr_nr4ikxbDT11rs0b4vo7_1280.jpg

Li Bardugo je spisateljica čuvene Griša trilogije i tvorac Griša univerzuma. Griše su ljudi sa posebnim sposobnostima, majstori „Male nauke“, oni su u stanju da kontrolišu neki od prirodnih elementa. Postoje tri vrste Griša – Korporalke, Eteralke i Materijalke, a svaka se još deli na nekoliko podvrsta. One ne mogu da stvaraju elemente prirode ili materiju već samo njom upravljaju. Ovo je prva knjiga duologije, čiji nastavak, Crooked Kingdom, tj. njegov prevod, očekujemo uskoro.

Priču pratimo iz perspektive pet likova, ali nemojte da se pređete, oni definitivno nisu prijatelji, neki od njih se i mrze, ali svaki od njih ima dobar motiv zbog kog je prihvatio misiju. Šest vrana su, zapravo šest osoba ili bolje reći šest otpadnika koji treba da spasu svet. Oni nisu uvek pravični i plemeniti niti su im često motivi ispravni, kao što smo navikli kod glavnih likova, ali ne možete da ih ne razumete i podržite. Za razliku od Griša trilogije, „Vrane“ su malo mračnija i zrelija priča. Oni su lopovi, ubice i odmetnici koji žive u svetu gde se ulične bande bore za prevlast.

U svetu se pojavila opasna droga od koje Griše dobiju još neverovatniju i jaču moć. Problem je što nakon jednog konzumiranja postanu zavisni od nje, a nekoliko doza ih ubije. Ko privoli (ili zarobi) čoveka koji zna da napravi drogu dobija prevlast među bandama. „Vrane“ su unajmili, ili bolje reći ucenili, da uđu u neprobojnu tvrđavu i otmu važnog zatvorenika, neprimetno odatle pobegnu i da se pritom ne poubijaju međusobno. Od likova imamo Kaza Brekera koji je genije u svetu kriminala, Inež koja može gotovo neopaženo da se sakrije i prišunja bilo kome, Džesper je vrstan strelac, a Vajlan je neka vrsta taoca/garanta da će grupa biti isplaćena za posao. Zatim, tu je Nina koja je Griša i njena ljubav/zakleti neprijatelj Matajas.

soc

Veliki broj preokreta u priči ti ne dozvoljava da napraviš pauzu sa čitanjem. Li je stvorila vrlo dopadljive likove, koji se razvijaju kako priča odmiče. Svidelo mi se što priču pratimo iz perspektive nekoliko likova, a sećanja na događaje iz njihove prošlosti su odlična podloga za razumevanje zbog čega su tu gde jesu i zbog čega su prihvatili zadatak koji im je dat. Prilično je očigledno ko je od njih šestoro sa kim tako da nema ljubavnih trouglova toliko zastupljenih u knjigama omladinskog  žanra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s