Ljubavni romani

Krive su zvezde|Džon Grin

Uprkos medicinskom čudu koje je smanjilo tumor i kupilo joj još nekoliko godina života, Hejzel je oduvek bila u terminalnoj fazi bolesti ‒ njeno poslednje poglavlje bilo je ispisano odmah uz postavljenu dijagnozu. Ali onda se u Grupi za podršku pojavio Ogastus Voters, i njena priča je ponovo napisana.

Roman Krive su zvezde jeste namenjen tinejdžerskoj publici, ali u njemu mogu da uživaju i stariji. Za razliku od nekih drugih pisaca koji stvaraju u okviru young adult žanra, Džon Grin poseduje istinski pripovedački dar i zaista dobro piše. Bez nepotrebnog rasplinjavanja, ovaj tridesetšestogodišnjak uspeva da iznenađujuće uverljivo prikaže život i razmišljanja jedne tinejdžerke (roman je, naime, ispripovedan u prvom licu, iz Hejzeline perspektive). Uz to, u romanu nema ni trunke patetike i eksploatacije što je, imajući u vidu tematiku, podvig koji zaslužuje aplauz. Roman je sjajno iznijansiram, a dubinu poseduju čak i sporedni likovi – sve to bez pripovedačkog grča, zbrzanosti, neuverljivih dijaloga, gomilanja reči… Elegantno i dostojanstveno Grin razvija svoju priču i stvara delo koje ostavlja utisak proživljenosti i nepatvorenosti.

преузимање

„Gotovo genijalno… Ma potresno… Neustrašivo suočavanje s moćnom, nezamršenom, nimalo ironičnom emocijom.“ Time

Iako postoji mnogo priča o tinejdž ljubavi, ova se raylikuje po tome što oba glavna lika boluju od karcinoma. Džon Grin uspešno oživljava svoje likove, čak i one sporedne, a njegovi opisi su veoma realistični. Citati vas vode duboko u um svakog junaka. Pisac je uspeo da jednu jednostavnu ljubavnu priču pretvori u pravo umetničko delo.

giphy.gif

Ovo je u osnovi tužna priča, ali postoji mnogo delova koji će vas naterati da se smejete. Ne radi se o očiglednim šalama i standardnom humoru, već o ironičnim opisima koje Džon koristi u ovom romanu.

Po ovom romanu je snimljen istoimeni film u junu 2014. godine sa Šejlin Vudli i Enselom Elgortom u glavnim ulogama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s